Collagen findes overalt i din krop – i dit bindevæv, ledbånd, muskler, sener, brusk, organer, knogler, negle, hud og hår. Det sørger blandt andet for at holde huden fast og elastisk, ligesom det sørger for styrke i dine knogler og bevægelighed i dine led. Med alderen falder kroppens produktion af collagen. Du kan dog tage collagen som kosttilskud og spise collagenrige råvarer, men har det nogen effekt? Det kan du blive klogere på her, hvor vi kigger nærmere på hudens superstof.
Indholdsoversigt
- Hvad er collagen?
- Hvad gør collagen i kroppen?
- Virker collagen som kosttilskud?
- Hvordan tager man collagen?
- Er der bivirkninger ved tilskud med collagen?
- Kan man spise sig til mere collagen via maden?
- Kan man styrke kroppens egen collagenproduktion?
Collagen er et protein, som din krop selv producerer. Faktisk er det dét protein, som du har allermest af i din krop. Det findes i dit bindevæv, i knoglevæv og brusk og er dermed overalt i kroppen – fx i ledbånd, muskler, sener, organer, knogler, negle, hud og hår. Med alderen falder kroppens egenproduktion af collagen.
Proteinet kan dog også købes som kosttilskud i form af pulver eller piller. Mest opmærksomhed har collagentilskud fået for sin mulige effekt på huden.
2 Hvad gør collagen i kroppen?
Collagen er den vigtigste byggesten i huden. Det findes i det lag, der kaldes dermis eller læderhuden, hvor det giver din hud styrke og spændstighed. Når hudens indhold af collagen falder, i takt med at du bliver ældre, bliver din hud mere slap, hvilket med tiden fører til linjer og rynker.
Lige så vigtigt er collagen for dit knoglevæv og brusk. Proteinet sørger for styrke, struktur og en vis bevægelighed i dine knogler og sørger også for at holde din brusk ved lige. Halter din brusk, kan du få smerter i dine led. Det sker ofte med alderen, ligesom collagentabet gør dine knogler mere skrøbelige.
Collagen er også afgørende i den proces, der sker i kroppen, når du har fået et sår, der skal hele.
Collagen findes overalt i din krop. I huden befinder det sig nede i læderhuden, hvor det giver styrke og spændstighed. Billedet her viser til venstre en yngre hud og til højre en aldrende hud. I den aldrende hud ses faldet af collagen og ødelagt elastin.
Allerførst skal det understreges, at forskerne ikke er enige om, hvorvidt collagen som kosttilskud virker. Collagen fra kost og kosttilskud optages godt i kroppen. Så langt, så godt. Virkningen på hud, brusk og knogler er mere usikker.
Flere studier peger på, at såkaldte collagenpeptider som tilskud kan være med til at genopbygge noget af hudens spændstighed, elasticitet og fugtbindende egenskaber. Studierne er dog for få og små til, at man kan drage en klar konklusion. Foreløbige resultater tyder på, at det virker for nogle, mens det for andre ikke gør en forskel. Uanset hvilken af grupperne du tilhører, skal du ikke forvente en mirakuløs foryngelseskur. Men lidt kan selvfølgelig også have ret.
Når det kommer til dannelsen af brusk og dermed forebyggelse af slidgigt, der netop er en sygdom, hvor brusk og væv omkring leddene nedbrydes, viser de kliniske studier lige så blandede resultater. Effekterne synes i bedste fald beskedne.
Alt i alt kan det konkluderes, at feltet kræver mere forskning.
4 Hvordan tager man collagen?
Du kan tage collagen i form af piller, kapsler eller som pulver, der fås både med og uden smag. Pulveret kan du blande i både varme drikke som kaffe og te eller i kolde drikke som vand eller saft. Du kan også røre det i fx din yoghurt, grød eller smoothie.
Gå efter et produkt, der anvender hydrolyserede collagenpeptider, som er den form, som kroppen lettest kan optage. Nogle gange vil tilskuddet også være tilsat C-vitamin, der menes at kunne booste kroppens egen collagenproduktion.
Er du vegetar eller veganer, så vær opmærksom på, at collagentilskud typisk er et animalsk produkt fremstillet af enten fisk eller kød og ben.
En enkelt rød peber tanker dig godt op med C-vitamin – hele tre gange den anbefalede daglige dosis. Vitaminet menes at kunne booste kroppens produktion af collagen.
Umiddelbart er der ingen kendte bivirkninger ved kollagen. Men undersøgelserne er generelt små og foretaget i relativt korte perioder. På den lange bane ud over 4-6 måneders behandling kender man ikke sikkerheden eller andre forhold som tilvænning i kroppen, så foreløbig bør det begrænses til korttidsbrug.
Af sikkerhedshensyn bør gravide og ammende undlade at tage collagentilskud.
6 Kan man spise sig til mere collagen via maden?
Ja, det kan du sagtens. Du skal dog vide, at stort set al forskning er foretaget på tilskud. Det er derfor ikke dokumenteret, hvorvidt du fx kan styrke din hud via collagenrige fødevarer, og i givet fald hvor store mængder du skal indtage.
Collagen findes i alle pattedyr og fisk, især i de dele af dyrene, som vi ikke længere er så vant til at spise, fx ben, skind og knogler. Collagen frigives fra knoglerne efter timelang kogning, så simreretter eller hjemmelavet bouillon, hvor hele fisk, høns og store stykker kød med ben har småkogt i timevis, er rene collagenbomber.
Læs mere om HER, hvordan du kan spise dig til mere collagen.
Collagenrige madvarer:
- Fiskeben
- Fiskeskind
- Kyllingeskind
- Kyllingelår og -vinger
- Kødudskæringer som bov, skank og spidsbryst
Formentlig, ja. Og det, der skal til, vil endda være sundt for dig på mange andre måder også.
Spis masser af C-vitamin: Kroppen har brug for C-vitamin for at kunne danne og optage collagen, så ved at tanke godt op med vitaminet tyder studier på, at du kan booste produktionen. C-vitamin finder du især i frugt og grønt, og her er rød peberfrugt, rosenkål, grønkål og broccoli blandt topscorerne.
Pas på solen: UV-stråler nedbryder hudens collagen, så undgå solen midt på dagen, og beskyt dig med solfaktor.
Undgå rygning: Nikotin hæmmer kroppens produktion af collagen.
Få din nattesøvn: En tilstrækkelig nattesøvn menes at have betydning for din collagenproduktion.
Kilde: Morten Dahl, speciallæge, forsker og underviser. Medstifter af @laegeogfamilie
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 6/2022